Belgia, țara superlativelor speciale

O excursie în Belgia, fie și doar pentru cinci zile, e un prilej de a descoperi o țară șarmantă în care civilizația, istoria și cultul pentru frumos și artă se îmbină într-o manieră încântătoare. Așa a fost și pentru noi. Iar primele impresii pozitive au fost chiar de la… aeroport. Mai precis, de la Aeroportul din Charleroi, unul mic și cochet. Locul de unde am plecat spre Bruges, prima destinație a itinerariului nostru și unul dintre cele mai frumoase orașe văzute până acum. Până în mai 2014 nu era transport direct Bruxelles-Bruges, turiștii trebuind să combine fie două curse cu trenul, fie un drum cu trenul sau autocarul până la Bruxelles și apoi de acolo altul până la Bruges. Din fericire, de anul trecut problema s-a rezolvat. Mai precis, compania Flibco are autocare-shuttle până la Bruges (faci două ore în total). Condițiile sunt impecabile, cu spațiu mare între scaune, unde întinde picioarele obosite după bunul plac. Prețul unei călătorii este de maximum 17 euro (mai ieftin decât pe tren), asta în condițiile în care îl plătești pe internet cu cel puțin două-trei săptămâni înainte. Dacă achiți direct la șofer (și o poți face numai cu cardul), prețul e mai mare: 21 de euro.

Bruges ca o delicioasă întoarcere în timpul conților și ducilor

Impresiile bune despre Belgia au continuat și pe autostrada spre Bruges. Trebuie spus că Belgia are probabil una dintre cele mai bune rețele de autostrăzi din Europa. Iar pe marginea lor sunt mii și mii de copaci aliniați impecabil, puși ca niște bariere naturale împotriva poluării produse de zecile de mii de vehicule.
Când intri în Bruges, și noi am ajuns cu puțin peste ora nouă seara, ai impresia că toți locuitorii au plecat în concediu în altă parte. Doar una-două lumini aprinse, în rest beznă la case. De la gară până la hotelul Goezeput, unde am fost cazați trei nopți, faci 10 minute de mers pe jos cu tot cu bagaje.La recepția hotelului, o atmosferă animată ce contrastează cu liniștea de pe străzi. Mai mulți bicicliști s-au oprit la o bere, e un ritual pe care îl fac în fiecare miercuri seara. Camera de hotel e foarte înaltă, are pe puțin șase metri înălțime și un calorifer în locul șemineului ce trona cu siguranță aici acum două-trei sute de ani. Miroase a vechi, dar miroase frumos. Și, ca să rămânem fideli devizei noastre conform căreia cine se scoală de dimineață multe obiective vede, așa am făcut și noi.
De la hotel ajungi în cinci minute în centru și pe un traseu încântător printre porți medievale, străzi cu piatră cubică și clădiri vechi de secole. Deși sunt destui turiști la prima oră, centrul Bruges-ului nu are nimic din acea zarvă a marilor orașe. Peste tot vezi numai clădiri vechi din cărămidă purtând amprenta maeștrilor flamanzi. De la început ai feelingul că te-ai întors în vremea conților și ducilor cu mașina timpului. Prima oprire, la Biserica Notre Dame, acolo unde se află celebra statuie a lui Michelangelo – Madona și Pruncul, singura ce a părăsit Italia în timpul vieții marelui artist al Renașterii.
După un popas de aproape o oră la Muzeul Groeninge, acolo unde se află zeci de tablouri faimoase ale marilor pictori flamanzi, ne-am lăsat în voia magiei orașului și a plimbării de-a lungul canalelor sale, atât… per pedes, cât și pe apă. O plimbare cu vaporașul pe canale nu trebuie ratată la Bruges. Ca și o oprire la Rozenhoedkaai, locul cel mai fotografiat din oraș.
Centrul Bruges-ului e o minunăție de care nu prea vrei să te saturi, cu sutele sale de clădiri perfect conservate, cu magazinele de ciocolată, cu lebedele fericite pe țărmul Lacului Dragostei (o oază de verdeață aflată la jumătatea distanței între gară și hotelul nostru).
În Markt, piața comercială a orașului, am trecut și pe lângă Belfry, cel mai important turn din Bruges, 83 metri înălțime și 366 de trepte de urcat. Ne-am oprit în schimb în Bazilica Sfântului Sânge, unde se află un mic recipient despre care se spune că păstrează sângele lui Hristos. Recipientul nu a fost până acum arătat muritorilor, fiind păstrat într-o cutie-bijuterie ornată cu aur și pietre prețioase și protejată de un geam securizat. Dincolo de sângele nevăzut, lăcașul de cult – deși mic – arată încântător.
Fermecătoare este și Primăria din Bruges, una dintre cele mai vechi din Țările de Jos. Iar Sala Gotică aflată la etaj este o adevărată capodoperă.Și, după o zi atât de densă, ce poate fi mai plăcut decât o cină specială la un restaurant local – ‘t Bagientje – aflat foarte aproape de hotel (de altfel distanțele sunt mici oriunde ai merge în centrul Bruges-ului), unde ne-am delectat cu o tocană flamandă aburindă de vită cufundată într-un sos special, cartofi prăjiți în unt și bere blondă în cantități moderate. Plus că aici am dat peste o chelneriță foarte vioaie și dornică să învețe câteva cuvinte uzuale în… română.

La Anvers, surprizele plăcute încep de la… gară

A treia zi a sejurului nostru a început cu o excursie pe care nu o aveam inițial în plan. Am petrecut aproape o zi la Anvers, al patrulea port al lumii. Iar Anvers a fost o minunată surpriză neprogramată. O surpriză ce a început de cum am coborât din tren. La propriu. Atunci când am văzut magnifica gară ce te duce cu gândul la o catedrală. Gara din Anvers a fost declarată de prestigioasa revistă americană Newsweek a patra ca frumusețe din lume și într-adevăr merită multe epitete.
Am poposit mai bine de o oră – după o coadă de treizeci de minute la bilete (în Belgia, ca și în celelalte țări din Vestul Europei se stă la coadă la cultură și la artă) – în Rubenshuis (Casa Rubens), locul în care prolificul și faimosul pictor Rubens și-a petrecut ultimii 25 de ani din viață. O locuință impunătoare, cu mult stil și gust în care te copleșesc zecile și zecile de tablouri ale marelui artist, ce a pictat de-a lungul vieții nu mai puțin de 2500 de tablouri!
La Anvers noul și vechiul se îmbină ideal. Un oraș modern, puternic, foarte viu și animat. Sutele de magazine multicolore conviețuiesc armonios și fără nicio urmă de haos arhitectonic cu lăcașe de cult vechi din care sare mult în evidență superba Biserică Sf. Paul, unde ești copleșit de dimensiuni, de lumina degajată și de… picturile unor mari artiști puse pe pereți, inclusiv tablouri de Rubens. În total sunt 50 de tablouri în biserică, peste 200 de tablouri și minunate altare în stil baroc. Curtea bisericii este și ea superbă, adăpostind 63 de statui în mărime naturală.

”Adorația Mielului Mistic” din Gent, o capodoperă de neratat

În drumul spre Bruxelles, acolo unde aveam să petrecem ultimele două zile ale sejurului, am făcut și o oprire de aproape trei ore la Gent, un alt oraș cu farmec. O oprire cu țintă precisă, Catedrala Sf. Bavo, acolo unde se află una dintre cele mai valoroase lucrări ale artei de pe glob. Este vorba de ”Adorația Mielului Mistic”, de departe capodopera picturii flamande vechi. Panourile, comandate de aristocratul Josse Vijd din Gent pentru o capelă ambulatoriu, au fost începute, se presupune, în anul 1420 de marele Hubert van Eyck (in jurul anilor 1370-1426) și finalizate de catre fratele său la fel de faimos Jan (aproximativ 1390-1441) în 1431-1432.

Bruxelles- un oraș-Babel

Am ajuns în fine și la Bruxelles- un oraș agitat, un oraș-Babel în care toate națiile, cu bunele și relele lor, s-au adunat. Prima impresie nu tocmai bună. Cerșetori și vagabonzi la ieșirea din Gara Centrală și multă mizerie. Dar e doar o primă impresie. Și asta pentru că orașul are multe locuri plăcute. De pildă, lângă Palatul de Justiție, poți vedea o panoramă superbă a Bruxelles-ului. Iar de acolo, poți coborî cu un lift public și… gratuit.
La Bruxelles, cea mai mare surpriză culturală a fost Muzeul Regal al Artelor Frumoase din Belgia, una dintre cele mai mari galerii de artă din lume. A fost locul în care am stat aproape două ore și jumătate, nemaisăturându-ne de admirat sute și sute de tablouri celebre ale lui Rubens, Bruegel, Van Eyck, Jordaens, Ingres, Gauguin ori David. Un adevărat regal pentru orice iubitor de artă.

La capitolul amintiri speciale din Bruxelles trebuie trecut și Parcul Cinquantenaire, cu un Arc de Triumf ce te duce cu gândul la Poarta Brandenburg din Berlin.
Tot la Bruxelles surprinde ca dimensiuni uriașe Catedrala Saints Michel și Gudule locul unde s-a cununat religios actualul rege al Belgiei, și unde a venit și Papa Ioan Paul al II-lea.
Pentru cei pasionați de shopping, un avertisment: toate magazinele sunt închise duminica, excepție făcând cele de suveniruri. Un prânz în oraș – fie că e vorba de Bruxelles sau Bruges – pentru două persoane, e cel puțin 30 de euro. Cea mai ieftină bere la terasă e 2,20 euro. În supermarket, cea mai ieftină bere e undeva la 80 de eurocenți.
Revenind la Bruxelles, se cuvin câteva cuvinte speciale pentru… ”Et Qui Va Ramener Le Chien?” (trad. – Și cine o să vină cu câinele înapoi?). Nu, nu e titlul unui film, ci numele unui restaurant micuț și șarmant, unde am mâncat Waterzooi, o tocană belgiană de pui cu un sos foarte bun, amestecată cu conopidă, brocoli și morcovi. Plus o bere Duvel tocmai bună pentru potolit setea după cinci ore de mers pe jos. Ar fi o adevărată impietate să nu guști în Belgia cel puțin unul dintre sutele de sortimente de bere de toate gusturile și… culorile.

În Bruxelles sunt sute de magazine de ciocolată, cel mai ieftin kilogram de praline e 26 de euro. Cel mai scump poate ajunge și la câteva sute de euro. Iar clienți sunt.
Hotelul Chambord, unde am fost cazați în capitala Belgiei, e unul impecabil plasat, pe Rue de Naumur, la douăzeci de minute de mers pe jos de Grand Place și având stația de metrou chiar la ieșire. Probabil unul dintre cele mai bune hoteluri în care am stat vreodată, cu o cameră având un balcon încântător de mare și de unde poți vedea panorama capitalei Belgiei. Ca detaliu de culoare, în dimineața plecării de la Hotelul Chambord, am făcut check-out-ul la recepție cu un… român foarte amabil pe numele său Dan Firescu, originar din Constanța și stabilit în Bruxelles de treizeci de ani.
Belgia e o țară a superlativelor speciale, de la bere și autostrăzi până la ciocolată și istoria conservată și cultivată. O țară care ne-a mers la suflet.

Lasă un comentariu