Civilizaţia scărilor rulante şi a semaforului

Normele elementare de civilizaţie ale unui popor se văd din gesturile elementare. Inclusiv la Piteşti şi mai ales la semafor şi pe scările rulante (atâtea câte sunt ele). De fiecare dată când am fost peste hotare am căpătat un reflex: acela de a merge pe partea dreapta a scării rulante (fie că e vorba de o staţie de metrou sau de un mall) pentru a le permite celor care se grăbesc să treacă. Este o regulă nescrisă care se aplică în toate ţările civilizate, numai în România nu. Dacă mergeţi pe scările rulante din pasajul Magnolia veţi putea vedea tot timpul cât de haotic merg piteştenii, pe stânga şi mai ales pe centrul scării rulante, fără să se sinchisească de cei grăbiţi din spatele lor. La noi scările rulante sunt prilej de relaxare cu prelungiri şi atât. Ca să nu mai vorbesc de staţiile de metrou din Bucureşti, unde fiecare urcă pe unde apucă, numai pe unde trebuie nu.

Să trecem acum la… semafoare. În Vestul Europei sau în S.U.A. nu veţi vedea niciodată un pieton care să treacă pe roşu. La noi veţi vedea zilnic cel puţin 50-60 de oameni (şi mă refer numai la centrul Piteştiului) care trec pe roşu fără nicio grijă dacă văd că mai au timp până se apropie maşinile. La noi, normele elementare de civilizaţie sunt făcute pentru a fi călcate în picioare. Îmi pare rău să o spun, dar în ultima vreme asistăm la o înmulţire a mitocăniei şi bădărăniei, iar nesimţirea atinge noi culmi deloc „glorioase”. Aş mai scrie, dar trebuie să trec strada. Tocmai s-a făcut… verde.

Reclame

3 responses to “Civilizaţia scărilor rulante şi a semaforului

  1. bravos domnule, ai mare dreptate. stiam si eu sa faza cu scarile rulante. asta este tara in care traim.

  2. Corect, trebuie un pic de civilizatie. Numai ca la Pasajul Magnolia, pentru cei grabiti nevoie-mare, exista scarile obisnuite, care sunt alaturi.
    Si apropo de americani si scari rulante. Avem si noi totusi un avantaj fata de „cei civilizati”. Daca, din varii motive, scarile rulante se opresc brusc, reactiile americanilor sunt diferite de cele ale romanilor: americanii se panicheaza si cheama imediat 911, in timp ce noi o luam la pas, fara sa bagam de seama „pericolul”!

  3. Cum se inmulteste mitocania si badarania? Io stiam ca e la nivel maxim.Hmmm…:)
    @Canguru’: P’asta cu sunatu’ la 911 cand se opresc scarile rulante n-o stiam. Sau asta e din ciclul”americanii e prosti si grasi”?:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s