Saturday Night Dreamer, Fever&Thriller

Dintotdeauna mi-au plăcut visele, concursurile şi cărţile.  Iar legat de aceste trei capitole importante din meniul preferinţelor sufleteşti, pot spune că 2010 a fost chiar un an de ţinut minte. Mai întâi a fost incredibilul concurs organizat de către Europa FM şi TCM, concurs graţie caruia am petrecut cinci zile fabuloase la Los Angeles şi Hollywood împreuna cu soţia.  Primul mare vis devenit realitate. La al doilea vis am început să lucrez pe 14 august, la patru zile după ce am citit în Adevarul articolul „Romanul poliţist autohton începe ofensiva”. A fost articolul care m-a motivat decisiv să particip la prima ediţie a concursului naţional de romane poliţiste organizat de către Romanian Crime Writers Club şi Crime Scene Publishing. Aveam o machetă a romanului încă din iunie 2009. De fapt, toată povestea a început intr-o după-amiază de mai 2009, când, întors acasă de la job, am găsit în faţa blocului o pereche de pantofi siclam cu toc. Am urcat repede acasă dintr-un reflex jurnalistic, am luat aparatul foto, i-am imortalizat şi de aici cerebelul mi s-a pus în mişcare la viteză maximă. Am început să schiţez idei sadice pentru un viitor roman şi în vreo trei săptămâni aveam deja gata fişele de personaje şi fiecare capitol în rezumat. Însă nu m-am apucat să „sculptez” cartea pentru că pur şi simplu nu aveam acel feeling care să mă facă să purced la scris şi să încep să ating tastatura cu febrilitate. Foile scrise de mână au rămas undeva într-un sertar şi au fost scoase de la „naftalină” după un an şi două luni. Concursul m-a motivat foarte mult, mi-a retrezit spiritul de emulaţie şi am început sa scriu intr-un ritm susţinut, am mai şters, am mai comprimat, am mai adăugat idei bizare şi, cumulat, romanul a fost scris într-o lună şi jumătate. Pe 9 octombrie a fost gata. L-am trimis la concurs, sperând din toata inima că el va fi ales câştigător. O sarcină grea, mai ales că juriul a fost compus din oameni grei în domeniul literaturii: George Arion (cel mai cunoscut autor de romane poliţiste de la noi) – preşedinte şi vicepreşedinţii Oana Stoica Mujea, Alexandru Arion, Adrian Onciu şi Bogdan Hrib.

Aşteptarea a durat câteva săptămâni, însă a meritat din plin. În noiembrie am primit de la domnul George Arion e-mailul mult visat prin care eram anunţat că am câştigat concursul şi că romanul meu – „Criminali în paralel” (pe care îl intitulasem iniţial „Pantofi Uzaţi”)- va fi lansat pe 20 noiembrie la Bucureşti, în cadrul Tărgului de Carte Gaudeamus. Ce îţi poţi dori mai mult ca scriitor debutant? Încă un vis devenise realitate.

Ziua de sâmbătă 20 noiembrie a fost una de ţinut minte pe termen nelimitat. Am plecat la drum spre Capitală înainte de prânz cu soţia mea Carmen şi cu bunul meu prieten Mihai. La Gaudeamus era deja o aglomeraţie mare, iar numărul vizitatorilor era direct proporţional cu cel al cărţilor. Când am ajuns la standul Crime Scene Publishing  şi mi-am văzut cartea tipărită am rămas câteva clipe fără cuvinte, incapabil de vreo reacţie. Primul meu „copil” literar era acolo, lângă cărţile unor autori consacraţi. Da, era chiar el, romanul meu poliţist, publicat şi premiat.

Când a venit ora 18 şi implicit premierea, în jurul standului Crime Scene Publishing erau deja peste 60 de oameni, inclusiv fostul ministru al Culturii – Theodor Paleologu şi purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei – comisarul Christian Ciocan. Nu a lipsit nici careul de dame ale romanului poliţist românesc: Oana Stoica Mujea, Monica Ramirez, Ivona Boitan şi Lucia Verona. Când preşedintele juriului – George Arion – mi-a înmânat diploma, emoţiile au atins paroxismul.

Cel mai emoţionant moment trăit la lansare a fost atunci când am fost felicitat de către scriitorul Ion Ochinsiuc (un autor cu ştate vechi de peste 40 de ani în literatura de suspans şi aventuri), cel care a luat premiul II la concurs. Eram Saturday Night Dreamer, trăiam Saturday Night Literary Fever şi îmi lansam Saturday Night Thriller.

Bucuriile nu s-au oprit aici. Mi-a făcut o mare plăcere să am alături prieteni, jurnalişti şi foşti colegi de presă.  După şedinţa de autografe, m-am trezit intervievat de cei de la http://www.bookiseala.ro.  Cum să nu te simţi bine într-o asemenea atmosferă şi cu asemenea oameni în jurul tău?

Lansarea romanului „Criminali în paralel” mă bucură, mă motivează, are un efect stenic asupra mea. Despre carte nu vă voi spune prea multe, pentru a nu vă „virusa” plăcerea lecturii. Este un roman antiplictiseală – aşa sper – un roman în care doi foşti colegi de şcoală cu minţi strălucite ajung să comită crime teribil de originale. Şi încă ceva: în „Criminali în paralel” se trage cu pistolul doar în două rânduri. Atât. Cât despre personaje, dacă Flaubert spunea „Doamna Bovary sunt eu”, parafrazându-l şi eu declar că în protagonişti veţi găsi destule dintre trăsăturile mele, inclusiv în… criminali.

Nu peste mult timp voi începe să schiţez un nou roman poliţist. Între timp, sper ca şi cele două romane ale mele care încă nu au fost publicate să îşi găsească editură (de ce nu chiar Tritonic?) şi să vadă lumina tiparului până în vara lui 2011.

Nu aş putea să închei fără să le mulţumesc celor care au mediatizat până acum lansarea cărţii şi premierea:

– Curierul Zilei: http://www.curier.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=17669&Itemid=377

– Raluca Nicula: http://ralucanicula.blogspot.com/2010/11/sa-ne-bucuram-zic.html

– Raluca Nicula: http://ralucanicula.blogspot.com/2010/11/denis-grigorescu-criminali-in-paralel.html

– Geocer: http://geocer.ro/2010/11/crime-oribile-in-orasul-meu.html

– Adrian Enache: http://enache.biz/2010/11/21/felicitari-denis/

– Bookiseala.ro: http://www.bookiseala.ro/denis-grigorescu-va-primi-premiul-romanian-crime-writers-club/37941.html

– CORECT Arts: http://news.corect.com/arts/books/denis-grigorescu-primeste-premiul-“romanian-crime-writers-club

– Tritonic: http://www.tritonic.ro/blog/?p=1417, http://www.tritonic.ro/blog/?p=1416

– Bitpress.ro: http://www.bitpress.ro/articole/cultura/7970/jurnalist-argeseande-la-hollywood-la-somaj-si…-castigarea-unui-concurs-de-carti-politiste.html

– Feminis.ro: http://www.feminis.ro/divertisment/timp-liber/castigatorii-concursului-de-naratiuni-thriller-si-mystery-premiati-la-gaudeamus-14205

– România Liberă : http://www.romanialibera.ro/arte/carte/autorii-de-romane-politiste-premiati-la-gaudeamus-206580.html

– Flacăra: http://revistaflacara.ro/flacara-cu-exclusivitati-si-evenimente-cu-staif-la-gaudeamus/

– Ziarul Financiar : http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/primul-premiu-romanian-crime-writers-club-de-ziarul-de-duminica-7726659

– ARGEŞUL: http://www.ziarulargesul.ro/editoriale/124-gabi-lixandru/11256-criminalii-din-orasul-corcitura.html

– TOP: http://www.ziartop.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=1948:un-fost-ziarist-pitestean-a-ajuns-la-hollywood&catid=6:monden&Itemid=7

Books Kingdom: http://magykhurin.wordpress.com/2010/11/20/astazi-la-gaudeamus-se-lanseaza-criminali-in-paralel/

Reclame

4 responses to “Saturday Night Dreamer, Fever&Thriller

  1. Felicitari, Denis!!! Esti admirabil atat ca om, dar si ca scriitor. iti urez mult succes in continuare si sa publici cat mai multe carti! Sa ne auzim cu bine!

  2. Felicitari! Multe felicitari! Si la mai mare!

  3. Pingback: Blog Geocer » Blog Archive » Crime oribile in orasul meu

  4. LAMA-I MARE !
    LA MAI MARE !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s