Romanul politist romanesc are un viitor

De cand ma stiu am avut un cult pentru carti, pentru citit si pentru scris. In topul marilor pasiuni, lectura ocupa fara drept de apel un loc important pe podium. Iar in acest context, orice lansare de carte reprezinta pentru mine un prileg de bucurie. Joi, la Biblioteca Judeteana, am avut o bucurie… cvadrupla, cauzata de un… careu de dame. Nu, nu va gaditi ca am dat cartile cu… pagini pe cartile de poker. Pur si simplu am asistat la o lansare originala si atractiva organizata de Editura Tritonic si al ei foarte vivace si locvace director Bogdan Hrib. Tritonic face din ce in ce mai mult un marketing literar bun si constant (inclusiv pe Facebook) si asta nu poate decat sa bucure pasionatii de beletristica. Iar lansarea de la Pitesti e o confirmare in acest sens. Si ma mai bucura ceva la Tritonic: promovarea si sustinerea romanului politist si a tinerilor autori. Un exemplu de urmat si de numeroasele edituri inchistate de la noi.

Cum spuneam, am avut placerea sa cunosc live un careu de dame una si una. O sa le spun alfabetic, pentru a nu deveni… persona non grata: Ivona Boitan, Oana Stoica Mujea, Monica Ramirez si Lucia Verona. Patru scriitoare complexe, sarmante si cu condei. Patru personalitati proteice care scriu mult si bine. Ivona Boitan e si scenarist si scriitor de talent. Si se descurca la fel de bine la ambele. Oana Stoica Mujea – pitesteanca noastra – a dovedit cu poate scrie si fantasy si policier fara sa faca rabat de la calitate si in acelasi timp e una dintre cele mai influente doamne din blogosfera. Monica Ramirez e si ea o surpriza placuta si cu un CV foarte interesant pana acum: a publicat sapte carti in SUA, a slabit 70 de kilograme si in acelasi timp e un instructor apreciat de zumba. Lucia Verona scrie roman politist cu acelasi talent cu care scrie si teatru. In acelasi timp, toate cele patru doamne sunt si prezente foarte active in spatiul on-line, avand atat bloguri, cat si conturi pe Facebook.

In ciuda crizei, eu as zice, ca sa il parafrazez si pe Bogdan Hrib, ca romanul politist romanesc are un viitor, inclusiv peste hotare. Colectia Crime Scene e o dovada palpabila. Mai ramane ca si marea masa potentiala de cititori – in care tinerii au un cuvant greu de spus – sa fie din nou adusa pe aripile lecturii. Cu un marketing performant si o promovare agresiva, totul este posibil.

Reclame

6 responses to “Romanul politist romanesc are un viitor

  1. Pingback: A fost careul « Oana Stoica Mujea

  2. Proteice zici? Adica, stimabilele doamne sunt foarte schimbatoare din fire? Inseamna ca maine s-ar putea sa ne trezim cu niste picturi semnate Lucia Verona?

  3. Geocer, da, sunt proteice cat cuprinde. De ce nu si o sculptura marca Oana Stoica Mujea?

  4. Chiar aș vrea să văd sculptura Oanei 🙂
    Între timp, felicitări pentru reușită! 😉

  5. Multumesc pentru felicitari, Ada. Felicitari si tie pentru talent si pentru activitatea intensa de pe blog. Tine-o tot asa. Poti ajunge sus de tot.

  6. Multumesc frumos! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s