De la Zei Americani la Eleganta Ariciului

Neil Gaiman este unul dintre scriitorii mei preferati, nu ascund asta. Imi place felul lui de a scrie combinat cu imaginea lui de rock star al literaturii. Gaiman e expert in marketing literar, e un exemplu de urmat. Ii citisem cartea „Nicaieri” si imi doream mult sa cumpar si „Zei Americani” (aparuta tot la Tritonic), dupa ce citisem cateva zeci de recenzii despre ea in presa americana si in cea romaneasca. La sfarsitul saptamanii trecute, dupa lungi saptamani de amanare, chiar mi-am achizitionat Zeii Americani de la o librarie din Pitesti si – mai mult decat atat – am luat cartea la un superpret – 18 lei fata de pretul oficial de 30 lei. Doar intr-o singura librarie am vazut oferta asta si nu am ratat-o.  Inca nu am inceput sa citesc cartea, urmeaza sa o fac saptamana viitoare. Ma aflu intr-o ipostaza interesanta: am cumparat o carte (Zei Americani) in timp ce citesc o alta (Belle Amie) si ma pregatesc sa cumpar o alta pe care o asteptam cu interes – Eleganta Ariciului de Muriel Barbery.

Sa va spun mai intai despre ce citesc in prezent. E o carte cumparata luna trecuta de la Paris, scrisa de doi jurnalisti foarte apreciati – Michael Darmon si Yves Derai – si se numeste Belle Amie – o aluzie fina la romanul Bel Ami al lui Maupassant.  In Belle Amie, cei doi jurnalisti prezinta ascensiunea rapida si surprinzatoare a ministrului Justitiei din Hexagon – Rachida Dati, o rasfatata a revistelor mondene si o apropiata a presedintelui Sarkozy.  Un destin iesit din comun care ascunde insa multe secrete in spatele povestii oficiale privind ascensiunea doamnei Rachida Dati. O carte scrisa extrem de captivant, foarte documentata si presarata cu multe dovezi de eruditie ale celor doi jurnalisti. Mi-a placut mult cartea, mai am vreo 7-8 pagini de citit din ea. Sunt curios daca vreo editura din Romania va achizitiona in viitor drepturile de traducere.  Si mai sunt curios daca voi vedea intr-un viitor si in tara noastra o carte scrisa asa cum trebuie despre ascensiunea arivista a ministrului X sau Y. Subiecti si subiecte sunt din belsug.  Va avea cineva curajul sa le trateze ca la… carte?

Sa trec acum la urmatoarea carte pe care o sa o cumpar, mai precis Eleganta Ariciului de Muriel Barbery. Aparuta la Gallimard in 2006 si scrisa de o licentiata in Filozofie, cartea s-a vandut in prezent in peste un milion de exemplare (cand vom vedea si noi un roman vanzand atatea carti? Probabil ca atunci cand vom avea marketing literar a la Gaiman). Aparuta recent la Nemira (felicitari pentru acest trofeu!), cartea nareaza povestea unei simple portarese – Renee – care in clandestinitate este o mare iubitoare de arta, o autodidacta in literatura si filozofie, dar care ascunde acest lucru de teama sa nu fie data afara de proprietarii cladirii in caz ca afla ce nivel ridicat de cultura are. In singuratate, Renee se bucura de delicatesele artei.

O carte speciala, iesita din tiparele romanelor din ultima vreme.

Reclame

One response to “De la Zei Americani la Eleganta Ariciului

  1. Nooo, nu si tu 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s