Mult zgomot pentru nimic

much_ado_about_nothing_movie_posterNu sunt foarte dese zilele în care să am multe opţiuni atractive la posturile TV din abonamentul de cablu. Miercuri seara a fost o excepţie fericită şi una dătătoare de inspiraţie. Ora 22, pe Realitatea TV începe o dezbatere incitantă pe tema eficienţei justiţiei în România, cu Andreea Creţulescu având invitaţi de top: ministrul Justiţiei – Cătălin Predoiu, procurorul general al României – Laura Kovesi şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul – Victor Ponta. După aproape un sfert de oră de dezbateri, încep să-mi aduc aminte din păcate că trăiesc în România nedreptăţilor, în România unde justiţia e subiectivă şi nu e oarbă şi echidistantă, ci cel mult chioară. Cu excepţia lui Victor Ponta (ar fi un bun prim-ministru sau preşedinte), nu am văzut o atitudine radicală împotriva magistraţilor care îşi fac de cap şi primesc sancţiuni microscopice (vezi cazul directorului de penitenciar îmbrăcat în zeghe la o petrecere sau al judecătoarei cu alcoolemie). Doar vorbe goale, fără substanţă, doar promisiuni verbale şi atât, fără eficienţă şi fapte clare. Mult zgomot pentru nimic. Îmi aduc aminte brusc că pe Prima TV stă să înceapă un film pe care l-am mai văzut în studenţie (la video) şi pe care ard de nerăbdare să-l vizionez şi intitulat – culmea! –  „Mult zgomot pentru nimic”. Văzând discuţia oficialilor pe Realitatea, renunţ fără niciun regret la dezbatere şi aleg fără ezitare să văd filmul după piesa lui Shakespeare. Şi bine fac. Filmul, realizat în 1993, a fost o adevărată încântare, cu decoruri şi peisaje demne de un vis al unei nopţi de vară şi actori numai de 24 de carate, de la dinamica şi mobila Emma Thompson (în rolul lui Beatrice) şi şugubăţul Kenneth Branagh (Benedick) până la charismaticii Denzel Washington şi Keanu Reeves. Plus pe atunci necunoscuta Kate Beckinsale. Un film pe care îl voi revedea cu siguranţă cât de curând, un film în care fiecare replică scrisă de marele Will şi transpusă pe marele ecran e ca o doză de filosofie şi geniu. „Mult zgomot pentru nimic” e un film care te face să uiţi de grijile cotidiene şi să îţi aduci aminte că viaţa e atât de frumoasă dacă ştii să te bucuri de ea. Aşa că între „mult zgomot pentru nimic” semnat de justiţia şi politicienii români şi „Mult zgomot pentru nimic” semnat de William Shakespeare (şi regizat de Kenneth Branagh, cum vă place, puteţi citi şi piesa şi vedea şi filmul) o să aleg întotdeauna cea de-a doua variantă. O învingătoare detaşată, fără drept de apel şi de recurs. Peste timp şi timpuri.

Denis Meraru

Reclame

2 responses to “Mult zgomot pentru nimic

 1. Multe zgomote ai si tu in cap 😀

 2. BUGETUL ESTE “BOGAT”: DE CE MINTE BOC?

  Am niste informatii de-a dreptul socante legate de buget.

  In “visterie” exista bani cu mult mai multi decat incearca penibilul Boc sa transmita.
  Altfel spus, exista bani nu doar pentru salarii (nu ma refer atat la respectarea promisiunilor electorale- am firestile rezerve fata de ele- cat la aplicarea legilor votate de Parlament anul trecut) dar si pentru investitii, si pentru agricultura, si pentru invatamant si pentru sustinerea cel putin “decenta” a Romaniei in conditiile unei cresteri de aproximativ 3,5% (nu 2%, cum s-a anuntat) si pentru multe altele.

  Cand afirm ca bugetul este “bogat”, am in vedere toate celelalte elemente care se iau in calcul (deficit de cont curent, etc). Nimic nu arata ca Romania ar fi in criza – dimpotriva- dar ca ar exista riscul sa intre in criza DACA NU SE FOLOSESC BANII EXISTENTI SI S-AR APLICA ASA-ZISUL “BUGET DE CRIZA”.

  Socul cel mare vine din incapatanarea lui Boc (din punctul meu de vedere, este clar ca asculta de ordine) de a lansa false semnale (altceva nu poate face) legate de “problematica financiara”, care nu exista.
  Tot ce mai poate este sa incerce instalarea haosului inainte de a veni cu proiectul de buget (unde va trebui sa spuna adevarul, neputand “ascunde” banii caci liberalii stiu bine ce au lasat in urma si ar reactiona; nu pare “ciudata” tacerea lor?; asteapta, la panda, sa minta Boc CU ACTE).

  Ceea ce am spus explica PARTIAL demisia lui Dragnea de la MAI (din ratiuni perverse, care nu mai au nevoie de detaliere, Boc refuza sa dea Armatei si Internelor sumele necesare- la fel, agriculturii- ceea ce e oribil).
  Asta explica si tacerea cel putin suspecta asupra proiectului de buget, si batalia surda, din interiorul guvernului, pentru bani (care exista, fara probleme).

  P.S.
  Despre Serghei Gorbunov si “cestiuni arzatoare”- in curand.
  Deocamdata, doar atat:
  Chiar nu e clar cine este acest om si ce greseala au comis cei care l-au implicat in “cazul Brasov”? (un al doilea motiv- mai sunt!- pentru demisia lui Dragnea, care a inteles ce tip de “pericole pasc” prin preajma, preferand sa se intoarca, pe ultimii metri, la CJ).

  Mutatis- mutandis, mai tine cineva minte imensa gafa comisa, cu niste ani in urma, cand a fost anchetat un “traficant de droguri”- in felul acesta “dandu-se la iveala” o identitate care trebuia sa ramana, aparent, legata de zona infractionalitatii?

  Intr-o ordine conexa de idei: nu se uita nimeni cu atentie la imaginile transmise, CU INSISTENTA, pe Antena 3, legate de cele doua arestari ale lui Gorbunov (cea din 2004 si cea de acum)?
  NU se uita nimeni la figura individului arestat, de fiecare data, in parte?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s